Brankovina

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=E8lgYBE-pvY[/embedyt]

Plantaža jagoda se nalazi u selu Brankovini, 10km od Valjeva kraj puta Valjevo – Šabac. Brankovina je poznata po zaslužnim ličnostima našeg kraja, njihovim spomenicima i zadužbinama, jedinstvena i prostrana, kulturna i istorijska celina. Ubraja se u najstarija sela Valjevskog kraja XVIII veka a postala je poznata po vojevanju Kneza Alekse Nenadovića u Austro-Turskom ratu. Posle njegovog pogubljenja 1804 god. vojskom u ovom kraju upravlja vojskovođa Jakov Nenadović a diplomatiju ustanka vodio Prota Mateja Nenadović. Oni i svi Nenadoviči do knjiženika i putpisca Čika Ljube Nenadović počivaju u Brankovačkoj crkvi, a u crkvenoj porti nalazi se i humka pesnikinje Desanke Maksimović koja je ovde prva slova sricala.

Imanje porodice Pavić se još naziva i Nenadovića brdo !

Brankovina je jedinstvena kulturno – istorijska celina, koja se nalazi na 12. kilometru od Valjeva ka Šapcu. Brankovina, rodno mesto Nenadovića, spada u ona malobrojna seoska naselja koja su još tokom 18. veka bila značajna uporišta oslobodilačkog pokreta u porobljenoj Srbiji. U raznim vremenskim razdobljima ova sredina je dala istaknute narodne vođe i kulturno-prosvetne poslanike, poput značajnih ličnosti iz porodice Nenadović: knezova, vojvoda, diplomata i pisaca.

Brankovina je poznata i kao “majčevina” srpske i jugoslovenske kraljevske dinastije Karađorđević, budući da je knjeginja Persida, majka kralja Petra I Oslobodioca bila ćerka vojvode Jevrema Nenadovića. Pored Nenadovića, slavu Brankovine je širom sveta pronela i čuvena poetesa Desanka Maksimović, koja je u ovom selu odrasla, da bi se i kasnije u njega vrlo često i rado vraćala.

Ambijentalna vrednost i istorijski značaj ovog mesta, doprinele su da Brankovina stekne zvaničan status “znamenitog mesta“. Autentičnost ambijenta, istorija i kulturni značaj učinio je ovaj prostor privlačnim za posetioce, za različita kulturna događanja i manifestacije.

Kulturno-istorijska celina obuhvata Crkvu Svetih Arhanđela – zadužbinu Prote Mateje Nenadovića, uz koju se nalaze grobovi porodice Nenadović, Protinu školu, Desankinu školu, staru sudnicu, vajat porodice Nenadović, kao i grob Desanke Maksimović.

U Protinoj i Desankinoj školi nalazi se stalna muzejska postavka, posvećena razvoju školstva u to vreme, kao i životnom i književnom putu Desanke Maksimović.

Brankovina je danas poznato izletničko-turističko mesto. Preko 60.000 gostiju godišnje poseti ovo mesto. Tu se održava i nekoliko značajnih manifestacija. Neke od njih su posvećene Desanki Maksimović i poeziji: „Desankini majski razgovori“ i „Oktobarski susreti pisaca“. Najstarija manifestacija „Dan maline“, održava se u Brankovini duže od pola veka. Ona ima i privredno-turistički karakter i održava se svake godine krajem juna. Posvećena je malini, poznatom voću ovog kraja i negovanju narodnog stvaralaštva.